Η δεύτερη “διαβολοβδομάδα” της φετινής EuroLeague έκλεισε με τους δύο “αιώνιους” να πετυχαίνουν το 4/4! Δύο νίκες για τον Ολυμπιακό στο “σπίτι” του με δύο εκ των υποψήφιων φαβορί, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Δύο νίκες και για τον Παναθηναϊκό, μια στο ανακαινισμένο ΟΑΚΑ με την Βιλερμπάν και μια στο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα μετά από ματς – θρίλερ.
Εάν έπρεπε να κρατήσω ένα στοιχείο από κάθε ελληνική ομάδα, θα επέλεγα τους εβδομαδιαίους τους “game changers”. Ο ΜακKίσικ από τη μία και ο Μήτογλου από την άλλη. Όταν μιλάμε για τον Μήτογλου, αναφερόμαστε πιο πολύ στο τελευταίο παιχνίδι με τους Σέρβους διότι το πρώτο παιχνίδι ήταν ένα εύκολο βράδυ για τους “πράσινους” που δεν άφησαν περιθώρια στη γαλλική ομάδα. Ενώ, στην… αντίπερα όχθη η ενέργεια και οι λύσεις που έδωσε ο ΜακΚίσικ και στα δύο ματς ήταν καθοριστικής σημασίας για τους “ερυθρόλευκους”.
Ο Μήτογλου τα καταφέρνει με έναν διπλό “μανδύα”
Ήδη από την περσινή χρονιά των πρωταθλητών Ευρώπης, ο Μήτογλου κλήθηκε – ουκ ολίγες φορές – να παίξει στη θέση 5, για να δίνει ανάσες στον Ματίας Λεσόρ. Δεν είναι μόνο η μη σωστή προσαρμογή του Μπαλτσερόφσκι στον τρόπο παιχνιδιού του Αταμάν, ούτε ο “αδύναμος” σε μερικά μαρκαρίσματα Κώστας Αντετοκούνμπο. Εάν ο Μήτογλου έπαιζε στο 5, μόνο λόγω των συνθηκών του ρόστερ, δεν θα έπαιζε και φέτος με αυτή τη συχνότητα.
Ο Παναθηναϊκός απόκτησε ως back-up του Λεσόρ, τον Ομέρ Γιούρτσεβεν. Είναι γεγονός πως μέχρι σήμερα ο Τούρκος σέντερ δεν έχει προσαρμοστεί πλήρως στη νέα του ομάδα και πολλές φορές μοιάζει… να μην έχει νεύρο. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Ντίνος Μήτογλου δίνει στον προπονητή του, αυτό που αναζητεί σε μερικά παιχνίδια, έναν ψηλό με ευχέρεια στο σουτ. Δίνει έναν επιπλέον κίνδυνο για την αντίπαλη ομάδα από τη γραμμή του τρίποντου. Και κάπως έτσι… μπορεί να κερδίσει και παιχνίδια με τον Μήτογλου σε ρόλο “Stretch 5”.
Έχοντας ως αφορμή το παιχνίδι στην Aleksandar Nicolic Hall, αξίζει η ανάλυση του πως άλλαξε το ματς στην τέταρτη περίοδο, από τη στιγμή που ο Αταμάν αποφάσισε να “ενεργοποιήσει” τον Μήτογλου στο 5 ενώ μέχρι τότε δεν είχε παίξει καθόλου. 06:03 λεπτά ήταν αρκετά για τον Έλληνα ψηλό για να προσφέρει στην ομάδα του όσα χρειαζόταν από εκείνον.
Αμυντικά έκανε άψογη δουλειά με δύο κλεψίματα και περιόρισε πολύ παίκτες όπως ο Ντος Σάντος που είχε κάνει “ζημιά” μέχρι τότε κυρίως με τα layup του, ο Πετρούσεφ και ο Κάνααν. Έτσι, οι “πράσινοι” δεν δεχόταν πόντους και με τα κλεψίματα, υπήρχε η δυνατότητα για γρήγορο transition, το οποίο πολλές φορές οδηγούσε τους παίκτες του Σφαιρόπουλου στο να υποκύπτουν σε φάουλ για δύο ελεύθερες βολές. Στην επίθεση, επιχείρησε και σκόραρε μόλις ένα τρίποντο, η κρισιμότητα του οποίου ήταν τεράστια!
Ο τρόπος σκέψης και αντίδρασης του Ντίνου Μήτογλου στα pick n’ roll τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, έδωσαν είτε ευκαιρίες για κλέψιμο, ή κακό σουτ αντιπάλου είτε επιθετικά εύκολα σουτ στον Κώστα Σλούκα.
Η ικανότητα του Μήτογλου να εξυπηρετεί άμεσα τις ανάγκες του Παναθηναϊκού, σε άμυνα και επίθεση, στο 5 σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές εμφανίσεις του Χουάντσο στη θέση του power forward και τον χρόνο που θέλει ο Γιούρτσεβεν για να προσαρμοστεί θα μπορούσαν ίσως να… καθιερώσουν τον Έλληνα ψηλό στη θέση του σέντερ πίσω από τον Λεσόρ.
Ο ΜακΚίσικ που… αλλάζει τις διαστάσεις στο γήπεδο
Ο Αμερικανός γκαρντ του Ολυμπιακού κάνει την διαφορά στα τελευταία ματς των “ερυθρόλευκων” παρά τις νέες προσθήκες στο ρόστερ τους. Πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν πως ο ΜακΚίσικ δεν θα “χωρούσε” στον φετινό Ολυμπιακό, κι όμως αν δεν ήταν αυτός… δεν θα ξέραμε πως θα εξελισσόταν μερικές από τις νίκες των Πειραιωτών όπως αυτές της περασμένης εβδομάδας.
Ναι μεν, ο Σάσα Βεζένκοφ κάνει την διαφορά με την επίδραση του στο παρκέ να είναι τεράστια όμως ο Σακίλ ΜακΚίσικ αποπνέει και προσφέρει κάποια άλλα στοιχεία στον Ολυμπιακό. Είναι αυτός ο παίκτης που 8/10 φορές θα βγάλει σωστά το κάθετο παιχνίδι, ένας τρόπος επίθεσης που κυλάει στο αίμα του Αμερικανού. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι σπουδαίο καθώς δεν συναντάμε συχνά τέτοιους παίκτες, με αυτή την ευχέρεια στο κάθετο παιχνίδι.
Απέναντι στην Ρεάλ σκόραρε 15 πόντους και απέναντι στην Μπαρτσελόνα σκόραρε 10 πόντους. Μπορεί να μην… τρομάζει η συγκομιδή στους πόντους όμως πρόκειται για “έξυπνους” πόντους που ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη.
Στην άμυνα ο ΜακΚίσικ ασκεί τεράστια πίεση στην μπάλα, η οποία πολλές φορές αναγκάζει τον αντίπαλο να υποκύπτει σε λάθος. Ένα λάθος που μπορεί να οδηγήσει τον Αμερικανό στο να κλέψει την μπάλα και να τρέξει το γήπεδο καρφώνοντας ώστε να δημιουργήσει την “σπίθα” για αντίδραση στους συμπαίκτες του!
Μπορεί να συμβάλλει και σε έναν ακόμη πολύ σημαντικό τομέα, αυτών των ριμπάουντ. Υπήρξε πρώτος σε αυτή τη συγκομιδή στο πρώτο ματς της εβδομάδας, μαζεύοντας 9 ριμπάουντ συνολικά, εκ των οποίων τα 3 ήταν επιθετικά και τα 6 αμυντικά.
O ΜακΚίσικ, αποτελεί έναν από τους ορμητικότερους ball movers/slashers της άμυνας και είναι ο ιδανικότερος για να μεταφέρει τη μπάλα και να διεμβολίσει τη πίεση σε ειδικές συνθήκες.
O Σακίλ ΜακΚίσικ έχει χαρακτηριστικά και μυαλό που χρειάζεται στον τρόπο που αρέσκεται να παίζει ο Γιώργος Μπαρτζώκας και μπορεί να δώσει λύσεις που νεοεισελθόντες παίκτες όπως ο Ντόρσει δεν μπορούν να δώσουν. Κάθε παίκτης είναι διαφορετικός, έχει διαφορετικά στοιχεία και γι’ αυτό το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα, όλα χρειάζονται αναλόγως τις συνθήκες.