O Ολυμπιακός προηγείται με 2-0 στη σειρά των τελικών της Basket League και βρίσκεται μια ανάσα από την κατάκτηση του τρίτου διαδοχικού πρωταθλήματος και 15ο συνολικά. Οι πρωταθλητές Ευρώπης αντιμετωπίζουν προβλήματα απέναντι στον “αιώνιο” αντίπαλό τους και βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.
Οι ήττες αυτές έχουν έρθει κυρίως λόγω… του σπουδαίου όπλου του Παναθηναϊκού στην EuroLeague, που τώρα -προς το παρόν τουλάχιστον- αποτελεί πληγή στο πρωτάθλημα. Για ποιο πράγμα μιλάω; Για την άμυνα! Δεν γίνεται να κερδίσεις ένα παιχνίδι όταν δέχεσαι 89 και 92 πόντους αντίστοιχα, ειδικά αν αναλογιστείς ότι έχεις το “πολυβόλο” της επίθεσής σου σε κακές βραδιές (ο λόγος για τον Kendrick Nunn).
Ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή.. και συγκεκριμένα από το τριήμερο 24-26 Μαΐου του Final-4 της EuroLeague. Εκεί αντικρίσαμε έναν Παναθηναϊκό αποφασισμένο, έναν σοβαρό Παναθηναϊκό που έβλεπε μόνο το τρόπαιο και αυτό φάνηκε από το μπάσκετ που έπαιζε μέσα στο παρκέ.
Στον ημιτελικό αντιμετώπισε την Φενέρμπαχτσε των 84.1 πόντων στην φετινή EuroLeague. Κι όμως, οι “πράσινοι” τους επέτρεψαν να σκοράρουν μόνο 57 (!) πόντους, αναγκάζοντας τους στη δεύτερη χειρότερη φετινή τους επίδοση στο σκοράρισμα. Το eFG% της τουρκικής ομάδας από το γενικό 57.1% (2η καλύτερη επίδοση στη φετινή EuroLeague), εκείνο το βράδυ κυμάνθηκε στο 41.5%. Αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί σε 0.83 πόντους ανά προσπάθεια FG και στη χειρότερη φετινή επίδοση της ομάδας του Sarunas. Άλλο αξιοσημείωτο στατιστικό το ποσοστό των λαθών, TOV%. Απέναντι σε όλους η Φενέρ είχε 17% λάθη, απέναντι στην “πράσινη παρέα” της 24ης Μαΐου είχε 21.7% (21.7 λάθη ανά 100 κατοχές). Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της “συγκεντρωμένης” άμυνας του Παναθηναϊκού.
Στον τελικό είχε και το πιο δύσκολο έργο, αντιμετωπίζοντας την “βασίλισσα”, την περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης. Πήρε την κούπα με την άμυνα. Ξανά το όπλο του ήταν η άμυνα.
Μόλις 80 πόντους πέτυχε η Ρεάλ, η οποία όλη τη χρονιά είχε μέσο όρο 88.7 πόντους (1η επίδοση στην Ευρώπη). Πρώτη επίδοση και στο eFG% με 57.5% αλλά αντιμετωπίζοντας τον Παναθηναϊκό το ποσοστό έπεσε στο 50% (1 πόντος ανά προσπάθεια FG). Ακόμη, οι “πράσινοι” περιόρισαν τα επιθετικά ριμπάουντ των Ισπανών ORB% σε 25.6% από το 29.9%. Χαρακτηριστικό του παιχνιδιού της Ρεάλ είναι και η ομαδικότητα και τα υψηλά νούμερα στις assist, κάτι το οποίο δεν έγινε την βραδιά του τελικού: 17 assists απέναντι στον Παναθηναϊκό έναντι 20.6 assists της χρονιάς.
Και γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Η απάντηση είναι απλή… Ο Παναθηναϊκός δεν κάνει τίποτα από όλα αυτά στους τελικούς της Basket League απέναντι στον Ολυμπιακό. Δεν παίζει άμυνα και δίνει τον χώρο στους “ερυθρόλευκους” – δεν θέλουν και πολύ – για να κάνουν το παιχνίδι τους και να βρίσκονται σήμερα στο 2-0.
Στο Game1 δέχθηκε 89 πόντους, με τον Ολυμπιακό να πετυχαίνει στη φετινή Basket League κατά μέσο όρο 86 πόντους. Το ποσοστό των λαθών TOV% – που δείχνει την πίεση που βάζει ο αντίπαλος στην μπάλα – ήταν για τους “Πειραιώτες” ίσο με 9.9%, τη στιγμή που όλη την χρονιά είναι στο 18.6% (σχεδόν διπλάσιο!). Ο Ολυμπιακός “καθάρισε” 10 επιθετικά rebound από τα οποία βρήκε 21 (!) πόντους δεύτερης ευκαιρίας.
Τα πράγματα δεν πήγαν καλύτερα στο Game2, με τον Παναθηναϊκό αυτή τη φορά να δέχεται 92 (!) πόντους. Οι “Πειραιώτες” στο ΣΕΦ αύξησαν το eFG% τους, τόσο από τη προηγούμενη φορά όσο και από το γενικό τους ποσοστό, στο 60% (1.20 πόντοι ανά προσπάθεια FG). Στην έδρα τους, μάλιστα, κυριάρχησαν στα επιθετικά rebounds με το ORB% να ισούται με 37.9%, ενώ όλη την χρονιά κυμαίνεται στο 33.4%. Γι’ αυτό και οι πόντοι δεύτερης ευκαιρίας αγγίζουν τους 11.
Η αρνητική επίδοση στην άμυνα και οι κακές επιθετικές επιλογές – αλλά και βραδιές (βλ. Nunn) – συνδυάζουν το καταλληλότερο πακέτο για να εκμεταλλευτεί το σύνολο του Μπαρτζώκα και να κερδίσει άλλο ένα πρωτάθλημα. Ποτέ δεν ξέρεις, βέβαια, τι μπορείς να περιμένεις από τους πρωταθλητές Ευρώπης αλλά.. και η παράδοση είναι εναντίον του. Μία και μοναδική φορά έχει γυρίσει σειρά από το 2-0 και αυτή ήταν την περίοδο 2001-2002, και την είχε πετύχει η ΑΕΚ απέναντι στον Ολυμπιακό.
Έχει τα ψυχικά αποθέματα ο Παναθηναϊκός να πετύχει κάτι τέτοιο;
Η απάντηση… την Δευτέρα!