Το ταξίδι της Εθνικής μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 τελείωσε στη φάση των προημιτελικών. Η “Επίσημη Αγαπημένη” λύγισε στους “8” όπως συνέβη και στο παρελθόν… Στις 4 συνολικά συμμετοχές της στην κορυφαία διοργάνωση έχει φτάσει μέχρι και τα προημιτελικά, όπου και γνωρίζει την ήττα. Η προσπάθεια όμως που κατέβαλε ήταν η ύψιστη με… διπλή προετοιμασία (υπολογίζοντας και το Προολυμπιακό τουρνουά) ! Η Εθνική ομάδα αρχικά στέρησε από Σλοβενία και Κροατία να βρίσκεται στους φετινούς Ολυμπιακούς, και έπειτα πέρασε στις 8 καλύτερες ομάδες των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από έναν “θανατηφόρο” όμιλο – τον πιο δύσκολο της φετινής διοργάνωσης – με Καναδά, Αυστραλία και Ισπανία. Μόνο υπερηφάνεια πρέπει να νιώθουμε για αυτή την ομάδα!
Αυτά που κρατάμε
![](https://clutchtime.gr/wp-content/uploads/2024/08/Αντίγραφο-του-3IN1-2-1024x672.png)
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι -αν όχι ο καλύτερος- ένας από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου. Δεν παίζει όμως μόνος του, το μπάσκετ είναι ένα ομαδικό άθλημα, ο προπονητής επιλέγει 12 παίκτες και κάθε φορά ρίχνονται στο παρκέ 5 μπασκετμπολίστες. Ένας Γιάννης δεν μπορεί να κάνει τα πάντα! Αυτό το θεωρώ κρίσιμο να αναφερθεί καθώς η κριτική που έχει γίνει στον “Greek Freak” είναι τεράστια. O Γιάννης ήταν ο πρώτος σκόρερ σε όλη την διοργάνωση με 103 πόντους συνολικά (25.8 ανά παιχνίδι). Η διαφορά του από τον δεύτερο σκόρερ της διοργάνωσης, Shai Gilgeous-Alexander είναι ίση με 19 πόντους. Εκτός από αυτό ήταν ο καλύτερος παίκτης της Εθνικής, στις κατηγορίες του efficiency (26.5, δεύτερη καλύτερη επίδοση στη διοργάνωση μέχρι στιγμής) και των rebounds (6.3 ανά παιχνίδι). Αναφορικά τώρα με τα όλα τα σχήματα που χρησιμοποίησε ο Σπανούλης, κρατάω αυτό με τον Παπανικολάου στο 4 και τον Γιάννη στο 5 (κυρίως στο ματς με τον Καναδά) και αυτό με τον Μήτογλου στο 4 και τον Γιάννη στο 5 (ξεκίνησαν βασικοί στο ματς με την Αυστραλία και την Γερμανία). Όταν ο Γιάννης χρησιμοποιείται στη θέση του σέντερ είναι πιο αποτελεσματικός, κυρίως λόγω του ρόλου που έχει στην άμυνα. Από τη θέση “5” μαρκάρει συνήθως παίκτες που δεν έχουν στο ρεπερτόριο τους το μακρινό σουτ και στερούνται από γρήγορα πόδια. Του δίνεται, επίσης, η δυνατότητα να δίνει βοήθειες σε συμπαίκτες του και να βγαίνει πιο εύκολα για κοψίματα. Εάν υπάρχει ένα κόψιμο, ή ένα κλέψιμο, υπάρχουν προϋποθέσεις για transition game, ένας τρόπος παιχνιδιού που ταιριάζει πολύ στην Εθνική μας. Τα παραπάνω δεν μπορεί να τα υλοποιήσει όταν παίζει στη θέση “4”. Αυτό διότι θα πρέπει να ακολουθεί τον παίκτη του παντού, καθώς οι power forwards έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις το τρίποντο, τα mid-range shots και είναι πιο γρήγοροι. Είναι χαρακτηριστικό πως η συνύπαρξη Μήτογλου – Αντετοκούνμπο έδωσε το +15 στο +/- της Εθνικής Ελλάδας στο ματς με την Αυστραλία. Ακόμα, και στο ματς με την Γερμανία όπου ηττηθήκαμε, το δίδυμο αυτό είχε στο +/- το θετικό +13. Ακόμη, ο Βασίλης Τολιόπουλος παρόλο που παίζει στο EuroCup, η ποιότητα και οι λύσεις που μπορεί να δώσει στην Εθνική, με τη φοβερή επιθετική του δεινότητα, είναι πολύ σημαντικές. Ο άσσος του Άρη ήταν ο δεύτερος καλύτερος σκόρερ της Ελλάδας, πίσω από τον Γιάννη, με 10.8 πόντους ανά παιχνίδι.
Αυτά που θέλουν βελτίωση
![](https://clutchtime.gr/wp-content/uploads/2024/08/Αντίγραφο-του-3IN1-7-1024x672.png)
Η Ελλάδα αντιμετώπισε προβλήματα στην άμυνα ζώνης με αλλαγές στα μαρκαρίσματα, ακόμα και στην close out άμυνα, και δεν μπόρεσε να βρει λύση και στο pressing πάνω στη μπάλα των Καναδών. Είναι δύο τύποι παιχνιδιού που πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να μην αιφνιδιάζετε από τον αντίπαλο. Όταν υπάρχει press και οι χώροι κλείνονται, ειδικά αυτοί που χρειάζεται ο Γιάννης στην ρακέτα, είναι σημαντικό να βρίσκονται ελεύθερα σουτ και… από τη στιγμή που βρίσκονται, θα πρέπει να είναι και επιτυχημένα για να “πληγωθεί” ο αντίπαλος. Είναι το θέμα που έχετε ακούσει ήδη πολλές φορές για την ανάγκη ενός κλασσικού σουτέρ στην Εθνική. Οι παίκτες του Βασίλη Σπανούλη ολοκλήρωσαν τους Ολυμπιακούς με μέσο όρο 9.0/30.3 τρίποντα, που αντιστοιχεί σε 29.8%! Το αντίστοιχο στατιστικό στα δίποντα είναι 18.5/31.8, δηλαδή 58.3%. Το… σχεδόν 59% είναι ένα πολύ καλό ποσοστό (τέταρτη καλύτερη επίδοση στο τουρνουά μέχρι στιγμής) όμως αυτό των τριπόντων είναι απελπιστικό. Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιπλέον, είδαμε ότι η συνύπαρξη Καλάθη – Γουόκαπ δεν είναι πάντα αποτελεσματική καθώς εξαρτάται από ποιον έχεις αντίπαλο. Για παράδειγμα, στο ματς με τον Καναδά αυτό το δίδυμο δεν είχε θετικά αποτελέσματα με το +/- τους να είναι -25, ενώ όταν υπήρχε ένας από τους δύο στο παρκέ ή κανένας τους, το +/- ήταν ίσο με +18. Απέναντι στον ισχυρό Καναδά που θα σε “σκοτώσει” με τις επιθετικές του επιλογές, αλλά και με το συνεχόμενο press on the ball, τα δύο “αμυντικά” guard δεν βοηθούν. Θα ήταν ίσως πιο ορθολογική η επιλογή του Τολιόπουλου στη θέση ενός εκ των δύο. Επίσης, δεν υπάρχει καμία σιγουριά στα rebound. Οι επιδόσεις του τουρνουά είναι μέτριες με 34 rebounds μέσο όρο. Τα box out δεν λειτουργούν καλά ή δεν προλαβαίνουν να τα δημιουργήσουν οι Έλληνες διεθνείς με αποτέλεσμα να χάνονται rebound και ως εκ τούτου να χάνονται κατοχές. Ακόμα και σε ματς που υπήρχαν ικανοποιητικά επιθετικά rebound, δεν υπήρχαν οι κατάλληλες επιθετικές επιλογές ώστε να έρθουν οι second chance points (πόντοι δεύτερης ευκαιρίας). Οπότε… πάλι καταλήγουμε στο ίδιο επιθετικό πρόβλημα.
Βαθύτερες αιτίες και συμπεράσματα
H Εθνική έδειξε καλό πρόσωπο, έδειξε πως με τον “Kill Bill” στο τιμόνι μπορεί να πετύχει σπουδαία πράγματα. Η αρχή έγινε με την επιστροφή στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 16 χρόνια! Φέτος στα προημιτελικά αντιμετώπισε την Γερμανία, μια ομάδα και μια χώρα που δίνει σημασία στο άθλημα από μικρές ηλικίες, από τις ακαδημίες. Η δουλειά των Γερμανών αρχίζει από εκεί για να φτάσουν κάποια μέρα να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στην ανδρική ομάδα στις κορυφαίες διοργανώσεις. Η Γερμανία είναι απλώς ένα παράδειγμα, με το οποίο θέλουμε να τονίσουμε το ότι το πρόβλημα που δημιουργείται στην Εθνική ομάδα εδώ και χρόνια, οφείλεται πρώτα από όλα στις υποδομές και στην απαραίτητη σημασία που πρέπει να δίνεται στα μικρά παιδιά. Η Ιταλία (νούμερο 8 στο πρόσφατο Παγκόσμιο κύπελλο), επίσης, είναι μια από τις χώρες όπου υπάρχει τεράστια προσοχή στα ανερχόμενα ταλέντα, στους ανερχόμενους άνδρες που θα εκπροσωπήσουν την εθνική ομάδα σε μεγάλες διοργανώσεις. Ο Kobe Bryant που ξεκίνησε τα πρώτα βήματα του στο μπάσκετ στην Ιταλία, ήταν πολύ ευγνώμων και ευχαριστημένος από τη δουλειά που γίνεται εκεί και από την ευκαιρία που είχε να ξεκινήσει εκεί τις πρώτες του “μπασκετικές μάχες”! Εάν θέλουμε να αλλάξει η “τύχη” της ομάδας και να επιστρέψουμε επιτυχίες, ας δουλέψουμε!
Επόμενη ημέρα: Ψηλά το κεφάλι
![](https://clutchtime.gr/wp-content/uploads/2024/08/Αντίγραφο-του-3IN1-5-1024x672.png)
Η Ελλάδα πέτυχε τον πρώτο στόχο της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες έπειτα από 16 χρόνια και πέτυχε να προκριθεί στους 8 των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν πρέπει να υπάρχουν δάκρυα για τον αποκλεισμό, όχι για αυτή την Εθνική! Ο Βασίλης Σπανούλης πρέπει να ριζώσει στον πάγκο. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να μεταδώσει το πνεύμα, το πάθος και το πείσμα στους διεθνείς παίκτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έχοντας περάσει κι εκείνος από την αντίστοιχη θέση και τις αντίστοιχες προκλήσεις. Ο Σπανούλης, λοιπόν, σε συνεργασία με τους διεθνείς μας (συν τις απουσίες που είχαμε φέτος) μπορούν να επαναφέρουν την Ελλάδα ψηλά, εκεί όπου ανήκει. Σε έναν βαθμό το έχουν κάνει ήδη καθώς επέστρεψαν στους Ολυμπιακούς και μόνο “τυχαίοι” δεν ήταν. Ήταν άκρως ανταγωνιστικοί σε όλα τα παιχνίδια και δεν επέτρεψαν σε καμιά αντίπαλο να πάρει τη νίκη δίχως… κόπο (σωματικό και πνευματικό). Η ποιότητα του ρόστερ μας είναι αδιαμφισβήτητη, οι περισσότεροι είναι παίκτες επιπέδου Ευρωλίγκας. Ο Βασίλης Σπανούλης έθεσε τις βάσεις στο πρώτο του μεγάλο τουρνουά ως προπονητής της Εθνικής Ελλάδας. Η συνέχεια έπεται να έχει πολύ δουλειά, προπόνηση και ιδρώτα για να βγουν οι αυτοματισμοί και να επιτευχθεί η προσαρμοστικότητα. Η προσαρμοστικότητα αφορά στις διαφορετικές άμυνες που μπορεί να αντιμετωπίσει (σετ άμυνα, ζώνη με ή χωρίς προσαρμογές, ζώνη 2-3, ζώνη 3-2, ζώνη box, close out άμυνα κλπ.). Η κατάλληλη κυκλοφορία μπάλας, για παράδειγμα, απέναντι σε άμυνες ζώνης δεν ήρθε ποτέ φέτος. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα δουλευτεί και ελπίζουμε να το δούμε σύντομα να βγαίνει και στο παρκέ. Η φανέλα της Ελλάδας όλα δείχνουν πως θα επιστρέψει στις πρώτες θέσεις! Το EuroBasket 2025 είναι μπροστά μας και αυτά τα παιδιά με το εθνόσημο στο στήθος μας έδωσαν τις ελπίδες και την πεποίθηση για κάτι μεγάλο! Ανανεώνουμε το ραντεβού μας…