Στο Game 1 της σειράς των τελικών της Basket League, γνωρίσαμε τον “κακό” και τον “καλό” Walkup. Ο “κακός” Walkup του πρώτου ημιχρόνου και ο “καλός” Walkup του δευτέρου ημιχρόνου.
Νευρικό ξεκίνημα.. και απόσυρση
Ο “Θωμάς” δεν ξεκίνησε καλά το παιχνίδι με την στατιστική του να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, 2 assist, 0/2 εντός παιδιάς και ένα φάουλ μόλις στο πρώτο λεπτό του ματς.
Ο Μπαρτζώκας αντιλήφθηκε γρήγορα ότι ο guard του δεν πατούσε καλά στο παρκέ και τον απέσυρε στον πάγκο μετά από 7:41 λεπτά.
Το μυαλό του Walkup έπρεπε να καθαρίσει για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις συνθήκες του “σκληρού” ματς.
Στην δεύτερη περίοδο, δεν τον είδαμε καθόλου διότι ο Goss πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση – που αντικατέστησε τον Thomas – τελειώνοντας το ματς με 16 πόντους (4/7 δίποντα, 1/1 τρίποντα, 5/5 βολές). Επομένως, ο Μπαρτζώκας δεν θέλησε να αλλάξει κάτι στον “1” αφού το σχέδιο του έβγαινε στο παρκέ έτσι όπως το είχε σχεδιάσει στο πινακάκι του.
Ο “άλλος” Walkup
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με έναν “άλλο” Walkup να μας συστήνεται ξανά. Η επίδοση του Ελληνοαμερικανού εκτοξεύτηκε και… εμφανίστηκε ο στρατιώτης στην άμυνα με τις πολύ καλές επιλογές στην επίθεση.
Ο… μπροστάρης Thomas Walkup στα πρώτα 2:21 του δευτέρου ημιχρόνου είχε 7 από τους 9 “ερυθρόλευκους” πόντους. Παράλληλα, ο Ataman είχε περάσει στο παρκέ τον Καλαϊτζάκη για να κυνηγάει τον guard του Ολυμπιακού σε όλο το παρκέ, αλλά ο “Θωμάς” με την εμπειρία του και με την φρεσκάδα με την οποία μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο, τον ανάγκασε πολύ γρήγορα στα 3 φάουλ, αναγκάζοντας τον Τούρκο τεχνικό να αλλάξει τα πλάνα του.
Πέτυχε, μάλιστα, δύο σπουδαία τρίποντα σε στιγμές που ο Παναθηναϊκός είχε πλησιάσει στο σκορ… Το πιο καθοριστικό, όμως, ήταν αυτό προς το τέλος της τρίτης περιόδου με τους “πράσινους” να έχουν μειώσει σε “απόσταση αναπνοής” (56-59) και τον Walkup να ευστοχεί από τα 6,75.
Το highlight όμως του διεθνή guard ήταν λίγα δευτερόλεπτα πριν τελειώσει το παιχνίδι. Στα 3” με το σκορ στο 84-87 ο Ολυμπιακός είχε την επαναφορά με τον Walkup να στοχεύει πανέξυπνα την πλάτη του Παπαπέτρου ώστε να μπει γρήγορα η μπάλα στο παρκέ, και στη συνέχεια κέρδισε και φάουλ έχοντας το δικαίωμα για δύο ελεύθερες βολές. Ο Walkup ευστόχησε στις βολές και… κάπου εκεί μπορούμε να πούμε πως στέρεψαν οι όποιες ελπίδες είχαν οι παίκτες του Ataman.
Τελικό σκορ 84-89, με τον Ελληνοαμερικανό να τελειώνει το ματς με 17 πόντους, 5 assists, και plus/minus +5 έναντι του αρνητικού του πρώτου ημιχρόνου.
Ψηλά το κεφάλι
Είναι αλήθεια, πως ο διεθνής guard της Εθνικής μας ομάδας, δεν διανύει και την πιο παραγωγική περίοδό του στους “ερυθρόλευκους”. Είναι αλήθεια, πως ο Walkup άκουσε πολλά για τις τελευταίες “κακές” του εμφανίσεις και τον ταλαιπωρημένο πρόσωπο που έδειξε στο Final-4.
Ας μην ξεχνάμε, πως είναι ένας παίκτης που παίζει πάνω από 20 λεπτά μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι – είτε αυτό αφορά εγχώριο είτε Ευρώπη -. Επιπλέον, ο ρόλος του στον φετινό Ολυμπιακό είναι διαφορετικός, απόντος των Vezenkov και Σλούκα και προσπαθεί να κάνει ότι καλύτερο μπορεί έχοντας πλέον… “σκάσει” από τα συνεχόμενα ματς.
Χθες χρειάστηκε κάποια λεπτά στον πάγκο για να “ξυπνήσει” και να μας δείξει το αληθινό του πρόσωπο. Αυτή είναι μια πάρα πολύ δύσκολη συνθήκη για έναν παίκτη – ακόμα και αυτής της κλάσης, όπως είναι ο Walkup – να κάνει restart μέσα στο ίδιο το παιχνίδι και να επανέλθει βγάζοντας ενέργεια στο παρκέ. Σε περίπτωση όμως, που ένας παίκτης, μετά από μια τέτοια κατάσταση, καταφέρει να επανέλθει στο ματς με διαφορετικό πρόσωπο τότε… τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους αντιπάλους!