Ερυθρός Αστέρας: Ο τρόπος “κορυφής” του Σφαιρόπουλου και η επιστροφή

Μετά από τέσσερις αγωνιστικές στη φετινή EuroLeague, αντικρίζουμε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα τον Ερυθρό Αστέρα με ρεκόρ 3-1. Η ομάδα του Ιωάννη Σφαιρόπουλου ξεκίνησε τη σεζόν 2024-25 πολύ αποφασιστικά και είναι αυτή που έχει κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση στην Ευρώπη μέχρι στιγμής.

Οι Σέρβοι δεν έχουν καμία σχέση με την εικόνα που έδειχναν την περσινή σεζόν, και με τις κατάλληλες προσθήκες στο ρόστερ έχουν καταφέρει να ξεκινήσουν πολύ δυναμικά τη νέα σεζόν. Ο περσινός κορμός των “ερυθρόλευκων” όπως Joel Bolomboy, Milos Teodosic, Nemanja Nedovic σε συνδυασμό με τους “νέους” Nikola Kalinic, Codi Miller-McIntyre, Isaiah Canaan έχουν συνθέσει ένα σύνολο που έχει διαθέσεις για επίτευξη στόχων.

Σουτ μόνο όταν υπάρχουν προϋποθέσεις

Συγκρίνοντας τα τέσσερα πρώτα παιχνίδια του Ερυθρού Αστέρα με όλη τη περσινή σεζόν του, παρατηρούμε μια μικρή βελτίωση στα επιθετικά στατιστικά. Σκοράρει 82 πόντους ανά παιχνίδι τη στιγμή πέρυσι είχε 81,3 πόντους. Παράλληλα, το offensive rating (πόντοι ανά 100 κατοχές) έχει μια ικανοποιητική αύξηση μέχρι στιγμής και βρίσκεται στους 118,4 πόντους ενώ ήταν στο 114,3. Εκείνο, όμως, το στατιστικό που κάνει τη διαφορά είναι το eFG% (το πιο σημαντικό στατιστικό στο σύγχρονο μπάσκετ) που εκφράζει την αποτελεσματικότητα των εντός πεδιάς. Πιο συγκεκριμένα, το eFG% αγγίζει το 59% και είναι μόλις η δεύτερη καλύτερη επίδοση στη διοργάνωση, αμέσως μετά από την άλλη ομάδα του Βελιγραδίου, Παρτίζαν.

Εν αρχή ην… η άμυνα

Παρόλο που στην επίθεση οι “ερυθρόλευκοι” του Βελιγραδίου βρίσκονται περίπου στο ίδιο μήκος κύματος… εκεί που υπάρχει μεγάλη διαφορά είναι στην άμυνα. Οι Σέρβοι βγάζουν στο παρκέ σφιχτές άμυνες που στόχο έχουν να “χαλάνε” πρώτα από όλα το μυαλό και έπειτα το παιχνίδι του αντιπάλου. Υποχρεώνει τους αντιπάλους να σκοράρουν κατά μέσο όρο 75,8 πόντους και κατεβάζει το offensive rating τους στο 109,4. Λόγω της πίεσης, μάλιστα, οι συνεργασίες δεν βγαίνουν με αποτέλεσμα οι assist να είναι ίσες με 15 ανά ματς. Ακόμη, υπάρχει μεγαλύτερη συνέπεια στα αμυντικά ριμπάουντ (άλλο ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του σύγχρονου μπάσκετ).

Το παιχνίδι του Σφαιρόπουλου

Όσον αφορά τα πεπραγμένα των παικτών του Γιάννη Σφαιρόπουλου στο παρκέ, πέραν των αριθμών, στην επίθεση βλέπουμε γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας με σκοπό να “χαθεί” ο αντίπαλος και να βρεθεί το κατάλληλο “ρήγμα”. Κάπως έτσι, μπορεί να βρεθεί ένα ελεύθερο – ή μερικώς περιορισμένο – τρίποντο (βλ. Nemanja Nedovic, Nikola Kalinic) , ή μια ευνοϊκή κατάσταση ένας – εναντίον – ενός (βλ. Isaiah Canaan, Codi Miller-McIntyre).  Οι Nedovic και Kalinic πίσω από τη γραμμή των 6,75 έχουν ευστοχία 55,6% και 61,5% αντίστοιχα. Εάν κάτι τέτοιο, δεν κατέστη δυνατό τότε το plan b αφορά μια επίθεση Pick n’ Roll όπου εκεί οι Σέρβοι θα ψάξουν είτε κάποια συνεργασία με τον ψηλό που κάνει το screen (κατά 99% θα είναι ο Bolomboy) είτε κάποια πάσα στην αδύνατη πλευρά για ένα σουτ τριών πόντων ή ένα drive. Στην άμυνα, προτιμάται σίγουρα αυτή με αλλαγές στα screen. Πέραν από τις αλλαγές στα μαρκαρίσματα, μέχρι στιγμής έχουμε απολαύσει και μια εκπληκτική προσήλωση στα αμυντικά καθήκοντα των “ερυθρόλευκων”, με σκοπό να κλείνουν οι χώροι στον αντίπαλο.

Filip Petrusev: Η επιστροφή

Μια επιστροφή που ξέραμε ότι… αργά ή γρήγορα θα γίνει, είναι πλέον επίσημη. Ο Filip Petrusev θα αγωνίζεται για το υπόλοιπο της σεζόν με τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα, με τη μορφή δανεισμού από τον Ολυμπιακό. Μετά και τον τραυματισμό του πολυτιμότερου παίκτη και πρώτου σκόρερ – μέχρι στιγμής – της ομάδας του Βελιγραδίου, Joel Bolomboy (εκτός δράσης για περίπου έναν μήνα) ήταν αδιαμφισβήτητο πως χρειαζόταν μια ενίσχυση. Ο Σέρβος έχει ύψος 2.11, αγωνίζεται στη θέση του power forward αλλά και σε αυτή του center αν υπάρχει το κατάλληλο matchup με τον αντίπαλο. Αυτό που σίγουρα θα δούμε από τον Petrusev είναι να προσθέτει πόντους στο ταμπλό μέσα από τη ρακέτα. Επίσης, αναμένεται η αξιοποίησή του σε καταστάσεις pop – out στην επίθεση, δηλαδή να βγαίνει από το “ζωγραφιστό” και να εκτελεί από το τρίποντο, τη στιγμή που οι αντίπαλοι θα έχουν το μυαλό τους στο drive του χειριστή της μπάλας. Ακόμη, με την εκρηκτικότητα του και το πλεονέκτημα που έχει απέναντι σε πιο αργούς αμυντικούς, μπορεί να δημιουργήσει χώρο στο post για ένα εύκολο σουτ δύο πόντων, ή να προσπεράσει τον αντίπαλο “βάζοντας” τη μπάλα στο παρκέ με ένα drive. Σε ότι έχει να κάνει με την άμυνα, λόγω της ταχύτητας και της ευκινησίας που έχει, μπορεί να κάνει δύσκολη τη “ζωή” των αντιπάλων είτε με την ασφυκτική πίεση είτε με ένα κλέψιμο ή ένα block.

Διαβάστε επίσης...

EuroLeague
Alkmini Gaitantzi

Η αποτελεσματικότητα του Βεζένκοφ, ο παθιασμένος Φουρνιέ και ο clutch Πίτερς

Σπουδαίο διπλό στο Μιλάνο για τους “ερυθρόλευκους” μετά από ματς – θρίλερ με την “επτάψυχη” Αρμάνι να βρίσκει τρόπο να επιστρέφει συνεχώς στο σκορ. Στην

Διαβαστε περισσοτερα...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *