Οι «ερυθρόλευκοι», μετά από μια μεταβατική περίοδο, βρίσκονται στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας. Για να συμβεί αυτό, εκτός από την αναμφισβήτητη απόδοση της βασικής πεντάδας του Ολυμπιακού, κομβικό ρόλο παίζει και η παρουσία της λεγόμενης second unit της ομάδας.
Αν θέλουμε να κάνουμε μια… άτυπη σύγκριση μεταξύ της περσινής και της φετινής second unit του Ολυμπιακού, θα λέγαμε πως ο πάγκος της σεζόν 2022-2023 (με τον Βεζένκοφ να σκοράρει 20+ πόντους σταθερά σε κάθε παιχνίδι) περισσότερο συντηρούσε τις διαφορές και λιγότερο συνέβαλλε σε αυτές.
Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού με δεδομένη την φυγή του MVP της Euroleague, οι αναπληρωματικοί των «Πειραιωτών», σηκώνουν διαφορετικό βάρος και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του παιχνιδιού.
Η πιο πρόφατη έκδοση της second unit αποτελείται πλέον από τους Παπανικολάου (την θέση βασικού έχει πάρει πλέον ο Brazdeikis), Λαρεντζάκη, Goss, Petrusev, Wright και McKissic (στην εξίσωση δεν συμπεριλαμβάνεται ο Μήτρου-Λονγκ που έχει λιγότερο από 10 λεπτά συμμετοχής και ο Milutinov που είναι τραυματίας και θα στερήσει τις υπηρεσίες του για μεγάλο χρονικό διάστημα).
Ας δούμε τον τρόπο με τον οπόιο οι παραπάνω έξι παίκτες συμμετέχουν στην ανοδική πορεία των «κόκκινων»….
Ο αμυντικός προσανατολισμός και η «σκληράδα»
O Moses Wright προστατεύει την ρακέτα με 1.5 μπλοκ ανά παιχνίδι
Όλοι οι παραπάνω παίκτες (με τους Λαρεντζάκη, Παπανικολάου, Wright να έχουν τον πρώτο λόγο) είναι καλοί αμυντικοί. Με τον Ολυμπιακό να μην βασίζει το σκορ σε έναν πλέον παίκτη, αυτό είναι απαραίτητο συστατικό! Το Defensive Rating τους, σταματάει στους 108 πόντους ανά 100 κατοχές, με το συγκεκριμένο υλικό να μαζεύει περίπου 11 ριμπάουντ (αθροιστικά) στο παρκέ (μάλιστα ο Moses Wright το κατορθώνει και στην άλλη άκρη του γηπέδου με 1.3 επιθετικά ριμπάουντ).
Το εξαιρετικό δίποντο και το παράδοξο με τις «kick out» επιθέσεις
Όπως εξηγείται και στις παραπάνω γραμμές, λαμβάνουμε τα στατιστικά των συγκεκριμένων παικτών αθροιστικά, βγάζοντας έναν μέσο όρο. Οι «ερυθρόλευκοι» παίρνουν από τον πάγκο 7 πόντους (μ.ο) ανά παιχνίδι, με το Offensive Rating τους να είναι στους 116.7 πόντους ανά 100 κατοχές. Όχι η καλύτερη, όχι και η χειρότερη επιθετική συγκομιδή. Παρά το πολύ καλό ποσοστό στο δίποντο (51%), οι επιθέσεις τους περιλαμβάνουν μπόλικο «kick out» (η μπάλα καταλήγει από μέσα προς τα έξω, στην περιφέρεια).
Το shooting volume του Κώστα Παπανικολάου που δείχνει την…τάση στα σουτ τριών πόντων
Το… παράδοξο είναι πως οι περισσότερες ασίστ (αναλογία 11 ασίστ/3.5 λάθη) αφορούν το τρίποντο, την στιγμή που ο πάγκος του Ολυμπιακού σουτάρει με μόλις 31% στο τρίποντο (με τον Moses Wright φυσικά να μην περιλαμβάνεται στον συγκεκριμένο τομέα). Στον αντίποδα, είναι και κάτι που αναμενόμενα θα συνεχιστεί, αφού Λαρεντζάκης, Goss, Petrusev(κατά κύριο λόγο) είναι παίκτες που δε θα διστάσουν να σουτάρουν.
Μια αρμάδα που συνεχίζει ό,τι της…αφήνει η «first unit»
Συμπερασματικά. οι αναπληρωματικοί της αρμάδας του coach Μπαρτζώκα, δεν καλούνται πλέον να συντηρήσουν διαφορές, αλλά να πάρουν το παιχνίδι (ενδεικτικό παράδειγμα ο τρόπος που οι «Πειραιώτες» κέρδισαν τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας). Με το win-rate τους στο 68%, το Net Rating τους να φτάνει στο +27 (!) και το +- των παικτών στο +15.1, ο Έλληνας τεχνικός, μπορεί να νιώθει ικανοποιημένος, όσον αφορά την πληρότητα του roster.