Ένα από τα βασικά στοιχεία του περσινού πρωταθλητή Ευρώπης, Παναθηναϊκού, ήταν η “ατσάλινη” άμυνα. Ακόμα και σήμερα θυμάμαι πόση ενέργεια έβγαζε στην άμυνα ο Παναθηναϊκός και τον τρόπο με τον έβρισκε ρυθμό μέσω αυτής, είτε ήταν ένα κλέψιμο είτε ήταν να μείνει ο αντίπαλος με τη μπάλα στα χέρια αφού το 24άρι τελείωσε.
Ο φετινός Παναθηναϊκός – μέχρι σήμερα – έχει δείξει καλά στοιχεία στην άμυνα, αλλά δεν αγγίζουν ούτε στο ελάχιστο αυτά που βλέπαμε πέρυσι. Δύο σερί ήττες μετράει στην Ευρώπη, μία εκτός από τη Zalgiris και μία εντός από την Monaco, και το βασικό του πρόβλημα ήταν η άμυνα.
Ποιος θα σταματήσει τον Lonnie Walker IV;
Παθητικό ξεκίνημα στο Κάουνας με την πρώτη περίοδο να λήγει 28-18. Μόνο και μόνο από το σκορ αυτό, είναι φανερό πως κάτι δεν πάει καλά στο μισό που αμυνόταν το “τριφύλλι”. Και το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στον Παναθηναϊκό ήταν πως στη χειρότερη φετινή βραδιά του Jerian Grant με -16 στο +/-, έπρεπε κάποιος άλλος να αναλάβει το μαρκάρισμα του Lonnie Walker IV, ο οποίος βρισκόταν σε “μεγάλα κέφια”. 24 πόντους σημείωσε ο Αμερικανός πρώην NBAer με 4/6 τρίποντα και 5/7 δίποντα.
Αλλά δεν ήταν μόνο το θέμα του Grant με τον Walker – αν και ο τελευταίος δημιούργησε το μεγαλύτερο “πονοκέφαλο” για το “τριφύλλι” – το πρόβλημα ήταν γενικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Λιθουανοί να κάνουν ότι ακριβώς έπρεπε ώστε να κερδίσουν. Η ομάδα του Andrea Trinchieri υπέπεσε μόλις σε 8 λάθη, την δεύτερη χαμηλότερη φετινή επίδοση της ομάδας στην EuroLeague. Το στατιστικό αυτό των λαθών, αντικατοπτρίζει το γεγονός πως οι παίκτες της Zalgiris δεν “ένιωθαν” την σκληράδα του πρωταθλητή Ευρώπης στην άμυνα, κάτι το οποίο οδήγησε σε καλές επιλογές με καθαρό μυαλό στην επίθεση και συνάμα στην επίτευξη της νίκης.
Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στατιστικό των “πρασίνων” είναι τα 5.7 κλεψίματα ανά 100 κατοχές στο ματς. Άλλο ένα νούμερο που αυξάνεται μέσω της πίεσης πάνω στη μπάλα. Πρόκειται για την δεύτερη χαμηλότερη φετινή επίδοση της ομάδας.
Εκτός από όλα αυτά, εκείνο το βράδυ αντιμετώπισε και πρόβλημα στην επίθεση ο Παναθηναϊκός, σκοράροντας μόλις 77 πόντους. Αυτή η συγκομιδή πόντων είναι η χαμηλότερη φετινή επίδοση μαζί με το offensive efficiency που αγγίζει το 110.7.
H Monaco των 50 πόντων
Εντός έδρας ήττα από την Μονακό στο ντεμπούτο του “δικού μας” coach Βασίλη Σπανούλη. Ο Παναθηναϊκός παρουσίασε πολλά προβλήματα στην άμυνα γενικά και ειδικότερα στην transition άμυνα. Το ποσοστό των λαθών των γηπεδούχων ήταν ίσο με 19.2% που αντιστοιχεί σε 14 λάθη σε 73 κατοχές. Σε αυτά τα λάθη, ήρθε να προστεθεί η καλή διαχείριση αυτών από την αντίπαλο ομάδα, με τους πόντους από λάθη της Monaco να φτάνουν τους 21 πόντους! Επιπλέον, η Monaco αντέδρασε άψογα σε καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου και transition παιχνιδιού με αποτέλεσμα να σκοράρουν 20 πόντους σε τέτοιες καταστάσεις!
Με μια γρήγορη πρόσθεση, βλέπουμε πως οι 41 (!) από τους συνολικά 91 πόντους που δέχθηκε ο Παναθηναϊκός από την νέα ομάδα του Βασίλη Σπανούλη, ήταν σε περιπτώσεις όπου δεν υπήρχε play 5 vs 5. Οι 41 πόντοι από γρήγορο παιχνίδι είναι πολλοί, και οι 91 συνολικά είναι οι περισσότεροι πόντοι που δέχεται ο Παναθηναϊκός μετά από το ματς με τον “αιώνιο” αντίπαλο. Ο Ολυμπιακός τότε είχε σκοράρει συνολικά 94 πόντους.
Ακόμα ένα στατιστικό που δείχνει πως αμύνεσαι, είναι οι assists που βρίσκει ο αντίπαλος. Οι assists οι οποίες πραγματοποίησαν οι “Μονεγάσκοι” είναι ίσες με 26. Πρόκειται για την μεγαλύτερη φετινή τους επίδοση, ενώ ο μέσος όρος τους όλη την σεζόν – μέχρι σήμερα – είναι ίσος με 17.5. Σίγουρα, αυτό είναι και ένα χαρακτηριστικό που σκοπό έχει να αλλάξει ο coach Σπανούλης, αλλά δεν παύει να δείχνει πως ο Παναθηναϊκός δεν βρήκε ποτέ λύση στην καλή κυκλοφορία της μπάλας της Monaco.
Τέλος, οι παίκτες του Ergin Ataman δεν είχαν συνέπεια ούτε στα κλεψίματά τους με αποτέλεσμα να καταγράψουν 5.5 κλεψίματα ανά 100 κατοχές. Είναι χειρότερη επίδοση από το παιχνίδι με την Zalgiris, άρα είναι πλέον η νέα δεύτερη χειρότερη επίδοση του Παναθηναϊκού τη φετινή σεζόν. Γίνεται αναφορά στα κλεψίματα καθώς πρόκειται για ομάδα που επιδιώκει το κλέψιμο της μπάλας μέσα από την πίεση σε αυτή και είναι μόλις η τέταρτη καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή στον τομέα αυτό (πίσω από Barcelona, Monaco και Bayern).
Αντί συμπεράσματος…
Ο Παναθηναϊκός μαζί με την άμυνα, στα δύο τελευταία αυτά ματς δεν είναι λίγες οι φορές που δεν βρίσκει ρυθμό και στην επίθεση. Απόλυτα λογικό θα έλεγε κανείς αφού εάν δεν παίξεις άμυνα, και βρεις ψυχολογία και ενέργεια μέσα από αυτήν, δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά στο μισό που επιτίθεσαι. Αυτό που περιέγραψα μόλις τώρα είναι το σκεπτικό του περσινού πρωταθλητή Ευρώπης που με τις “ατσάλινες” άμυνες Grant, Juancho, Καλαϊτζάκη και όχι μόνο, έβρισκε εύκολους πόντους, ανέβαζε ταχύτητα και χαλούσε το μυαλό του αντιπάλου. Είναι νωρίς ακόμα, ο δρόμος είναι μακρύς αλλά κάποιος πρέπει να ανάψει την σπίθα της άμυνας που… “αναζητείται”.